KOULUKYYDITYKSEN YLEISET PERIAATTEET JA MAKSUTON KOULUKULJETUS LIMINGASSA

KOULUKYYDITYKSEN YLEISET PERIAATTEET JA MAKSUTON KOULUKULJETUS LIMINGASSA

 

YLEISET PERIAATTEET

Perusopetuslain 32 §:n mukaisesti perusopetusta tai lisäopetusta saavalla oppilaalla on oikeus saada maksuton koulukuljetus, jos hänen koulumatkansa on viittä kilometriä pitempi. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai lasten päivähoidosta annetussa laissa tarkoitetusta päivähoidosta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai päivähoidosta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai päivähoitoon. Päätöksen harkinnanvaraisen kuljetusetuuden myöntämisestä tekee aluepäiväkodin johtaja.

Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi.

Edellä 1 momentin mukaisesti järjestettävä oppilaan päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia. Jos oppilas on lukuvuoden alkaessa täyttänyt 13 vuotta, saa koulumatka kestää enintään 3 tuntia.

Oppilaan oikeus saada kuljetus koskee niitä tapauksia, joissa oppilaalla on POL 6 §:n 2 momentin mukaisesti oikeus käydä lähikoulua, omakielistä koulua tai kunnan osoittamaa muuta koulua. Jos oppilas otetaan muuhun kuin 6 §:n 2 momentissa tarkoitettuun kouluun tai opetuksen järjestämispaikkaan, huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Kuljetusta odottavalle oppilaalle järjestetään mahdollisuus ohjattuun toimintaan.

Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestettäessä otetaan huomioon (POL § 48 b 3mom.), että niillä toimintaan osallistuvilla lapsilla, joilla on 32 §:n mukainen oikeus koulumatkaetuun, on mahdollisuus käyttää tätä etuutta.

Koulumatkan pituus mitataan aina lyhintä jalankulkukelpoista, turvallista ja yleisessä käytössä olevaa reittiä oppilaan kodin portilta koulun portille. Kotiportiksi määritetään kaava-alueella pihaliittymän rajoittuminen yleiseen tiehen ja haja-asutusalueella piha-alueen rajoittuminen pihatiehen, joka johtaa yleiselle tielle. Koulunportiksi määritetään Limingan taajamassa Linnukan ruokalan edessä olevan lastausalueen pysäkki, Ojanperänkankaalla koulun edessä olevan lastauslueen pysäkki ja Tupoksen taajamassa koulukiinteistöjen edessä olevat linja-autopysäkit riippuen siitä kummassa kiinteistössä kuljetusetuutta hakevan oppilaan pääasiallinen opetuspaikka sijaitsee. Pääperiaatteena koulukuljetusten järjestämisessä on turvallisuus, tasapuolisuus, taloudellisuus ja tarkoituksenmukaisuus. Koulukuljetukset järjestetään ensisijaisesti julkista joukkoliikennettä ja palveluliikennettä käyttäen ja vasta toissijaisesti erillisin linja-auto- tai taksikuljetuksin. Kuljetusta ei järjestetä välttämättä koko koulumatkalle, vaan koulumatka voi myös muodostua osittain oppilaan itse kulkemasta osasta eli niin kutsutusta kävelyomavastuusta.

Mikäli oppilaalle ei ole myönnetty maksutonta koulukuljetusetuutta, oppilas voi kulkea koulukyydissä maksavana asiakkaana, mikäli autossa on tilaa.

Koulukuljetukset järjestetään ainoastaan sen huoltajan luota, jonka osoite on merkitty väestörekisteriin oppilaan vakituiseksi asuinpaikaksi.

Oppilas on velvollinen korvaamaan hävinneen tai rikkoutuneen matkakortin, joka hänelle on myönnetty koulumatkoja varten. Mahdollisiin matkakortin väärinkäyttötilanteisiin (mm. kouluajan ulkopuolinen käyttö) tulee aina puuttua.

 

PERUSKOULUN MAKSUTTOMAN KOULUKULJETUKSEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET LIMINGASSA

Koulukuljetuksista päätetään perusopetuslain ja seuraavien Limingan kunnanhallituksen tekemien koulukuljetusperiaatteiden mukaisesti. Maksuton koulukuljetus järjestetään:

1) 1.- 2. luokan oppilaille ja esikoululaisille, joiden koulumatka on yli 3 kilometriä

2) 3. - 9. luokan oppilaille, joiden koulumatka on yli 5 kilometriä

3) Oppilaille, joilla on erityisen tuen päätös, koulukuljetusetuus määritellään aina erikseen.

4) Maksuton oppilaskuljetus järjestetään myös niille oppilaille, joiden koulumatka on todettu vaaralliseksi ajantasaisen, kunnan internet-sivulla olevan Koululiitu-ohjelman värikoodien avulla.

5) Kuljetusoppilailta voidaan edellyttää enintään 3 kilometrin kävelyomavastuuosuutta koulukuljetusreitin varteen.

Arvioitaessa koulumatkan vaarallisuutta Limingassa käytetään aina viimeisintä saatavilla olevaa kuntakohtaista, päivitettyä Koululiitu–ohjelmaa https://www.koululiitu.fi/. Maksuton koulukuljetus voidaan myöntää karttapohjien värikoodien mukaisesti. Värikoodikartta on nähtävillä koulutoimistossa ja koulujen kanslioissa sekä koulujen verkkosivuilla.

Matkan mittaamiseen käytetään Koululiitu-ohjelman ”kävelyreitti”-työkalua. 

Jos koulumatkan pituus on alle 3 tai 5 kilometriä ja Koululiitu -menetelmässä arvioitu värikoodi oikeuttaa kuljetukseen, on huoltajalla mahdollisuus hakea maksutonta koulukuljetusta esiopetuksen ja perusopetuksen 1. - 9. luokan oppilaalle. Maksutonta koulukuljetusta on mahdollista hakea myös silloin kun koulumatka oppilaan ikä tai muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle asiantuntijalausunnon perusteella liian vaikeaksirasittavaksi tai vaaralliseksi. Asiantuntijalausunto on aina liitettävä hakemukseen (lääkäri, psykologi tai sosiaalityöntekijä). Lausunnossa tulee todeta yksilöity tarve ja perusteet kuljetukselle. Hakemuksesta tulee ilmetä ajanjakso, jona kuljetus on välttämätön. Lausunto ei velvoita kuntaa kuljetuksen järjestämiseen, mutta sitä käytetään asiantuntija-apuna päätöksenteossa. Harkinnanvaraiset koulukuljetushakemukset käsitellään rehtoritiimissä. Päätöksen kuljetusetuuden myöntämisestä tekee asianomaisen koulun rehtori.

Maksuton koulukuljetusoikeus tarkistetaan vähintään vuosittain sekä tarvittaessa lukuvuoden aikana. Harkinnanvarainen koulukuljetus voidaan myöntää korkeintaan lukuvuodeksi kerrallaan.

Jos oppilas huoltajien hakemuksesta siirtyy johonkin muuhun kuin kunnan osoittamaan lähikouluun tai asuinpaikan vaihdoksen myötä haluaa jatkaa entisessä koulussa, mahdollisista kuljetuskustannuksista ja -järjestelyistä vastaavat huoltajat.

Tilapäinen kuljetus sairauden tai tapaturman johdosta järjestetään lääkärintodistuksen perusteella. Todistuksesta on käytävä ilmi kuljetuksen tarve ja ajankohta.

Koulukuljetuksia ei järjestetä eikä korvata:

Kuljetukseen oikeutettujen lasten huoltajat vastaavat siitä, että lapsi pääsee turvallisesti kotoa linja-autoon (tai palveluliikenne/taksi) ja linja-autosta takaisin kotiin Koululiidun määritykset huomioiden.